English   فارسی
امروز: شنبه 8 اردیبهشت 1403

تاریخچه دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی شریف


load nashod

مهندسی صنایع می کوشد با تلفیق دانش مهندسی، ریاضیات، کامپیوتر، مدیریت و اقتصاد، عملکرد سیستم های تولیدی و خدماتی را بهبود دهد. مهندسی صنایع بطور کلی اثربخشی، کارایی، تطبیق پذیری، پاسخ گویی، کیفیت و بهبود مستمر کالاها و خدمات و سودآوری را با توجه به ملاحظات زیست محیطی و اجتماعی مدنظر قرار می دهد. دانشگاه صنعتی شریف در سال 1344 تاسیس شد و دانشکده مهندسی صنایع در سال 1347 در این دانشگاه به عنوان اولین دانشکده مهندسی صنایع در ایران شروع به کار کرد.مهندسی صنایع در واقع از سال های انقلاب صنعتی آغاز شد و بعداً به تدریج تکوین پیدا کرد. اولین دانشکده مهندسی صنایع در سال 1908 در دانشگاه ایالتی پنسیلوانیای آمریکا تشکیل شد. در دهه 1930 به علت بروز بحران بزرگ اقتصادی و در سال های جنگ جهانی دوم توجه زیادی به مهندسی صنایع معطوف شد.

در طی سالهای 1950 تا 1980 علاوه بر تاکید روی ابزارهای کمی و محاسباتی، کیفیت در زندگی شغلی (QWL)، مدیریت کیفیت جامع (TQM) و مشارکت کامل کارکنان (IEI) در سازمان ها رواج پیدا کرد. از سال 1980 به بعد نیازهای کلی سازمانها، تقویت تجارت، افزایش رقابت پذیری، بهبود کارایی، توجه به مشتریان، بازاریابی و مدیریت عرضه اهمیت زیادی پیدا کرد.از سال 1980 به بعد نیازهای کلی سازمانها، تقویت تجارت، افزایش رقابت پذیری، بهبود کارایی، توجه به مشتریان، بازاریابی و مدیریت عرضه اهمیت زیادی پیدا کرد. دانشکده مهندسی صنایع در سال 1347 با پذیرش 39 نفر دانشجو برای پاسخ به نیاز صنایع کشور آغاز به کار کرد و در سال 1348 تعداد 50 نفر دانشجو پذیرفت و در سالهای بعد به تدریج توسعه پیدا کرد. آمار فارغ التحصیلان دانشکده مهندسی صنایع تا کنون به بیش از 2200 دانشجو در مقطع کارشناسی، بیش از 700 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و حدود 25 دانشجو در مقطع دکتری می رسد. برنامه های درسی و واحدهای مختلف دروس این دانشکده با توجه به برنامه های درسی رشته مهندسی صنایع دانشگاه های معتبر دنیا و نیاز علمی و تخصصی کشور تدوین شده است. کادر هیئت علمی مورد نیاز این دانشکده از بین اساتید فارغ التحصیل از دانشگاه های معتبر آمریکا، کانادا، انگلیس، آلمان، فرانسه و ایران انتخاب شده اند.

در سال 1351 اولین گروه دانشجویان مهندسی صنایع فارغ التحصیل شدند که به سرعت جذب صنایع کشور شدند و تعدادی نیز برای ادامه تحصیل به خارج از کشور رفتند. عده ای از فارغ التحصیلان برجسته این دانشکده پس از تکمیل تحصیلات عالی خود در خارج، برای خدمت به کشور باز گشته و برخی از آنان همکنون به عنوان اعضای هیئت علمی در دانشگاه های داخل و خارج ایران مشغول به کار هستند. پس از گذشت 40 سال از ایجاد رشته مهندسی صنایع، که کوششهای زیادی برای معرفی جایگاه واقعی مهندسی صنایع به عمل آمده است، هم اکنون مهندسی صنایع تا حدود زیادی شناخته شده است و جایگاه مناسب خود را پیدا کرده است. خوشبختانه در سالهای اخیر تقاضا برای جذب مهندسین صنایع افزایش یافته و مسیرهای شغلی مناسبی در جهت سطوح بالای سازمانها برای مهندسین صنایع فراهم شده است. مهندسی صنایع همکنون جزء پنج رشته نخست الویت های داوطلبان رشته فنی مهندسی قرار دارد. در حال حاضر فارغ التحصیلان دانشکده مهندسی صنایع در سطوح بالای مدیریت کشور نیز مشغول به خدمت هستند و کسانی که به خارج از کشور رفته اند در دانشگاه های معتبر دنیا به تدریس و تحقیق اشتغال دارند و بسیاری نیز در شرکت های معتبر آمریکا و کشورهای اروپایی مشاغل مهمی را در اختیار دارند.

درباره مهندسی صنایع


پيشرفت علوم و تغييرات سريع تکنولوژي و لزوم توجه به مسائل اجتماعي و انساني دراواسط قرن گذشته میلادی باعث شد رشته هاي مهندسي سنتي از قبيل شيمي، راه و ساختمان، مکانيک، برق و غيره دیگر پاسخگوي کليه مسائل سازمانهای صنعتی و خدماتی نبوده و براي جبران چنين کمبودي از پيوند رشته هاي گوناگون علم و مديريت، ریاضیات، اقتصاد و روشهاي مهندسي، رشته جديدي به نام مهندسي صنايع به وجود آمد. به طور کلي فعاليتهاي مهندسي صنايع پيرامون طرح، بهبود و پياده کردن سيستمهايي است که از ترکيب افراد، تجهيزات، ماشين آلات، مواد و سرمايه تشکيل مي شود . مهندسي صنايع با استفاده از روشهاي تحليلي و تکنيکهاي مهندسي و فنون مديريت و علوم رياضي و کامپيوتر مي کوشد تا با توجه به هدفهاي مشخص شده نتايج سيستم مورد نظر را پيش بيني، تجزيه و تحليل و تعيين کرده و بهترين راه حل را انتخاب و اجرا کند. دراين رشته مسائلي مانند طراحي سيستم و هماهنگ سازي فعاليتها، برنامه ريزي توليد، کنترل انبار موجوديها و افزايش کارآيي سيستمهاي سازمانهاي گوناگون مطرح است. فعاليتهاي مهندسي صنايع را مي توان به قرار زير خلاصه کرد:

همچنان که ديده مي شود، مهندسي صنايع مي کوشد تا مسائل را با ديد کلي و سيستمي حل کند. لازم به تذکر است که بيشتر سيستمهاي کنوني، به واسطه وسعت عمل و پيچيدگي روابط بين آنها، به سادگي قابل تجزيه و تحليل نيستند، از اينرو مهندس صنايع براي طراحي و گرداندن اين سيستمها، بويژه از نقطه نظر مديريت و تصميم گيري، به دانش نرم افزاری نياز دارد. همچنین در سيستمهايي نظير CAD/CAM و سيستمهاي ساخت انعطاف پذير FMS و رباتها نیز ضرورت برنامه ریزی موجب شده است که افق گسترده اي را در مقابل مهندسي صنايع براي حل معضلات فني اقتصادي فرايندهاي صنعتي گشوده شود. به طور خلاصه، مهندسي صنايع دانش بسيار موثري در پيشبرد هدفهاي هر سازمان است. مهندس صنايع براي کمک به ايجاد يا بهبود چنين سيستمهايي به وجود آمده است. لازم به تذکر است که مهندس صنايع مي تواند علاوه بر سازمانهاي صنعتي و توليدي، در ساير سازمانها مانند بانکها، شرکتهاي بيمه، بيمارستانها و سازمانهاي دولتي و غير دولتي فعاليت کند. برنامه دانشکده مهندسي صنايع دانشگاه صنعتی شریف براي پاسخگويي به درخواست حال و آينده صنايع ايران و با درنظر گرفتن برنامه دانشکده هاي مشابه دانشگاههاي معتبر جهان تدوين شده است. هدف اين برنامه در مرحله نخست آماده کردن دانشجو به وسيله دروس عمومي مهندسي، به منظور درک مسائل کلي مهندسي و در مرحله دوم آموزش و تربيت او بوسيله دروس تخصصي مهندسي صنايع براي پاسخگويي به نيازهايي است که کشور ما به نيروي انساني متخصص دراين زمينه دارد.